In memoriam Dik Willebrand

Dik Willebrand

* 7 juni 1946 – 25 augustus 2022 †

’Het is wat het is’

Onze dierbare collega-patholoog Dik Willebrand is overleden op 25 augustus jongstleden. Dik ging in 2012 met pensioen vanuit de maatschap pathologen Kennemerland e.o., destijds in het Kennemer Gasthuis te Haarlem.

Wij kennen hem als een kundig hardwerkend patholoog, altijd met de patiënt in gedachte. Maar bovenal kennen we hem als een aimabel mens, altijd vriendelijk en tijd voor een praatje met iedereen en in alle geledingen van de afdeling en het ziekenhuis.

Na zijn studie geneeskunde in Utrecht is Dik Willebrand in Utrecht opgeleid tot patholoog en midden jaren 70 met prof. Victor Swaen in dienst getreden van het ziekenhuis Sint Annadal te Maastricht. In die tijd werd de “achtste faculteit geneeskunde” opgericht en werd het ziekenhuis St. Annadal geacademiseerd. Hij was een vakkundige en snelle diagnosticus in het Academisch Ziekenhuis Maastricht waar hij o.a. samenwerkte met Ton Vermeulen, Fré Bosman, Jan Willem Arends, Rob Visser, Jan Broekman, Miek Havenith, Kees van Krimpen, Adriaan de Bruïne en Mat Daemen. De wetenschap boeide hem minder en begin jaren 90 is hij naar Haarlem gegaan.

Aldaar werkte hij in het Laboratorium voor de Pathologie van de GG&GD, dat achtereenvolgens overging in de Stichting Pathologisch Anatomisch Laboratorium Kennemerland (SPALK), afdeling pathologie Kennemer Gasthuis en na zijn pensioen in de huidige afdeling pathologie van het Spaarne Gasthuis. Dik heeft in de Haarlemse periode vele jaren samengewerkt met Watze Ruitinga en later met Kees van Krimpen, Herman Bril en Nathalie Balmus. Hij had ook altijd een vriendelijk relativerend woord voor de pathologen in opleiding, waaronder ikzelf.

Na zijn pensioen heeft Dik waargenomen op Curaçao, soms samen met Paul Blok, en in de zijn bekende Haarlemse praktijk. Hij bleef een fervent bezoeker van het Concertgebouw in Amsterdam en maakte vanuit zijn woonplaats Zandvoort vele wandelingen met diverse wandelvrienden.

Wij zullen Dik herinneren als een zeer aimabel mens en een kundig diagnostisch patholoog.

Miek Havenith, gepensioneerd patholoog, Zwolle
Nicole Bulkmans, patholoog en medisch manager, afdeling pathologie Spaarne Gasthuis, Haarlem.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter