In memoriam Jan Weening

prof. dr. J.J. Weening

* 26 mei 1950 – 31 januari 2022 †

 

Volkomen onverwacht is Jan Weening ons, op 31 januari, op 71-jarige leeftijd ontvallen.

Jan is van grote betekenis voor de pathologie geweest. Opgeleid in Groningen door prof. Hoedemaeker, aanvaardde hij zijn eerste professoraat aldaar in de immuunpathologie. In 1991 werd hij, in moeilijke omstandigheden, hoofd van de afdeling pathologie in het AMC. Onder zijn leiding floreerde de afdeling. Jan leidde talrijke pathologen op en begeleidde meer dan 25 promovendi. Hij nam het initiatief tot de Amsterdamse zomercursus samen met de V.U. en was jarenlang voorzitter van het Concilium Pathologicum, verantwoordelijk voor de Nederlandse pathologie opleiding. Hij bekleedde posities in Harvard, Leiden en Rotterdam en was nauw betrokken bij de Nierstichting. Als Secretary-general en President diende hij de International Society of Nephrology. Wetenschappelijk richtte hij zich op glomerulonephritis en ontwierp de lupus-glomerulonephritis-indeling die wereldwijd gebruikt werd. Jan was (co)auteur van meer dan 219 publicaties.

In 2007 ging Jan in Tergooi aan de slag. Hij genoot van de algemene pathologie diagnostiek en heeft in het Gooi als zeer ervaren patholoog zijn bijdrage aan de patiëntenzorg geleverd. Bij zijn pensionering en afscheid van Tergooi in 2016 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Met Jan verliezen we een aimabel mens, een goede vriend en een gewaardeerd collega. Hij was vol levenslust en probeerde te verbinden, hij was betrokken en zorgzaam, een gentleman, een levenskunstenaar. Jan laat zijn vrouw Susan en 3 kinderen, deels eveneens werkzaam in de gezondheidszorg, na. Hij doneerde zijn nieren voor transplantatie.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter