In memoriam Jos de Koning

dr. J. de Koning

*  11 september 1937 – 3 juni 2018 †

Op 3 juni is onze oud collega dr. Jos de Koning op 81 jarige leeftijd overleden.

Jos de Koning was na zijn specialisatie tot patholoog-anatoom tot aan zijn pensionering in 1997 werkzaam bij Pathologie Friesland (voorheen Laboratorium voor de Volksgezondheid Friesland). Hij was een toegewijd en zeer gewaardeerde collega.

Hij verkreeg landelijke bekendheid met zijn onderzoek naar Borrelia burgdorferi dat hij samen met arts medisch microbioloog prof. dr. J.A.A. Hoogkamp-Korstanje, eveneens verbonden aan destijds het LVF, opzette. Jos de Koning ontwikkelde de in Pathologie Friesland nog steeds courante Bosma-Steiner kleuring voor het aantonen van spirochaeten in weefsels. Samen met Friese cardiologen, reumatologen en dermatologen publiceerde hij hierover in wetenschappelijke vakbladen. In 1994 promoveerde hij op het proefschrift “Histopathologic aspects of Lyme Borreliosis”.

Hij was een erkend dermatopatholoog en vervulde een voortrekkersrol in de klinische dermatopathologie met het opzetten van 2-maandelijkse klinicopathologische besprekingen op het LVF met alle Friese dermatologen. Tot op de dag van vandaag worden deze besprekingen gecontinueerd.

Wij zijn Jos de Koning zeer erkentelijk voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Friese klinische pathologie.

De uitvaartplechtigheid heeft plaatsgevonden op zaterdag 9 juni 2018.

Namens Pathologie Friesland

Dr. R.E. Kibbelaar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord