In memoriam Peter Snijders

Prof. dr. Peter J.F. Snijders

* 5 augustus 1961 – 27 mei 2018 †

Op 27 mei 2018 is onze zeer gewaardeerde collega Peter Snijders op 56-jarige leeftijd overleden.

Peter Snijders studeerde Biologie in Nijmegen en is in 1992 gepromoveerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Na het ontvangen van een prestigieus KNAW-fellowship, is hij als staflid aan de afdeling Pathologie van VU medisch centrum (VUmc) verbonden gebleven; sinds 2007 als professor Moleculaire Pathologie, in het bijzonder HPV-geassocieerde ziekten. Hij heeft daarbij talrijke functies binnen de afdeling Pathologie, het VUmc, en het onderzoekinstituut VUmc Cancer Center Amsterdam vervuld. Eveneens heeft hij zitting gehad in verscheidene commissies en meerdere bestuurlijke en adviserende functies bekleed, zowel in binnen- als buitenland. Zo was hij jarenlang bestuurslid van de International PapillomaVirus Society (IPVS) en actief binnen de NVVP-taakgroep HPV. In 2013 is hij door de NVVP erkend als klinisch moleculair bioloog in de pathologie (KMBP).

Peter had een buitengewoon brede belangstelling voor en kennis van de moleculaire pathologie. Met zijn enorme toewijding en kundigheid heeft hij niet alleen een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de sectie Moleculaire Pathologie van de afdeling Pathologie VUmc, maar ook aan het wetenschappelijke HPV-veld. Peter was internationaal een gerenommeerd onderzoeker. Hij heeft een belangrijke inbreng gehad bij de ontwikkeling en standaardisatie van HPV testen en stond daarmee aan de basis van het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Daarnaast ging zijn interesse uit naar het ontrafelen van de moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan het ontstaan van kanker als gevolg van een HPV-infectie. En zocht hij naar nieuwe biomarkers om tot een objectieve gradering van CIN-laesies te komen. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van HPV testen en DNA methylatietesten. Zeer recent heeft hij een vernieuwend concept voor HPV-geassocieerde hoofd-halstumoren beschreven. Hij is (co-)auteur van ruim 400 publicaties in binnen- en buitenlandse tijdschriften.

Wij herinneren Peter als een bevlogen wetenschapper, gerespecteerd docent, toegewijd KMBP-er, inspirerende collega, en goede vriend. Zeer betrokken. Daarbij blijft ons bij zijn altijd gulle lach en positieve inslag. We gaan hem enorm missen. Hij laat bij ons een grote leegte achter.

De uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden op vrijdag 1 juni 2018.

Namens de afdeling Pathologie, VU medisch centrum, Amsterdam,
Prof. dr. M. van de Vijver, afdelingshoofd
Prof. dr. C.J.L.M. Meijer
Dr. R.D.M. Steenbergen
Dr. D.A.M. Heideman
Dr. M.C.G. Bleeker

Namens de Nederlandse Vereniging voor Pathologie,
Dr. J. Bart, voorzitter
Dr. R.E. Kibbelaar, secretaris

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter